5 съвета за организиране на времето за фрийлансъри

Съдържание

  Статистиката показва, че основната причина, поради която хората избират да станат фрийлансъри, е гъвкавостта в графика им. Успяват ли да се справят с ‘гъвкавия график“ обаче? Често не.

  Гъвкавият график крие и някои подводни камъни. Гъвкавостта може да ви донесе по-добър баланс между професионалния и личния живот и удовлетворение, но може да бъде и рецепта за отлагане, дезорганизация и понижена продуктивност.

  Знаем колко трудно е да поемем контрола върху времето си и начина, по който организираме работата си. Ето пет съвета за всички начинаещи фрийлансъри:

  1. Определете си граници

  Един от първите и най-важни съвети за работа на свободна практика е да създадете граници, както за защита на работното си време, така и за работното си натоварване. Възможно е да откриете, че сега, когато работите за себе си, хората трудно уважават времето ви.

  Това може да изглежда като добронамерени покани за социални събития през делничните дни или като хора, които просто искат да се консултират за нещо набързо, защото „нали знаете, че всъщност не работите, а просто сте на свободна практика“.

  Изключително важно е да пресечете тези искания още в зародиш и да създадете необходимите граници на работното си време. Гъвкавостта на работното време трябва да е по ваше желание, а не защото хората предполагат, че имате безкрайно много свободно време. Също така трябва да определите границите на обема на работата, която поемате. Да казвате „да“ на всичко е много добра рецепта за преработване. Проследяването на текущите ви проекти ще ви даде обективен поглед върху това колко повече работа бихте могли да свършите.

  2. Нагодете рутината си

  Използвайте естествения си ритъм, така че най-добрите часове от деня за работа да бъдат насочени към най-трудните ви задачи. Ако сте сутрешен човек, може би планирайте деня си така, че да вършите по-голямата част от задълбочената си работа между 7 и 10 ч. сутринта. Или, ако сте нощна птица, използвайте това време, за да се възползвате максимално от фокуса си, когато той е в разгара си.

  Не забравяйте да отделяте време за раздвижване на тялото си. Изследванията показват, че физическата активност може да повиши мозъчната дейност и психичното здраве. Същевременно тя зарежда тялото ви с енергия и стимулира отделянето на „добри“ хормони, като допамин и серотонин. В дългосрочен план това може да ви направи по-продуктивни.

  3. Премахнете разсейващите фактори

  Според резултатите от проучване 86% от работещите на свободна практика работят от дома си през седмицата.

  От пускането на пералнята до почистването на гаража – можете да намерите неограничен брой начини да отвлечете вниманието си от това да седнете да работите. Следващото нещо, което знаете, е, че може да се окаже, че гледате Netflix в 10 ч. сутринта или се впускате в 3-часово скролване в Tiktok. Анализирайте работната си среда и се опитайте да я направите възможно най-малко разсейваща. Например можете:

  • да включите телефона си на тих режим
   да инсталирате блокер за сайтове на социални медии
   да помолите хората около вас да не ви безпокоят

  Независимо от мястото, където сте избрали да работите, среда, която успокоява ума ви, ще ви позволи да достигнете върхови нива на продуктивност, което пряко се отразява в печеленето на повече пари.

  4. Използвай изпитани техники за фрийлансъри

  При наличието на толкова много техники за управление на времето можете да изберете това, което работи за вас. Ето няколко от тях, които да разгледате:

  Работете на спринтове

  Подобно на своя аналог в бягането, това е прозорец от време, в който се фокусирате изцяло върху текущата си задача.
  Това означава, че не проверявате телефона си, не ставате от бюрото си и т.н., докато не приключи този период от време. След като спринтът приключи, направете почивка. Като общо правило почивката трябва да е приблизително 20% от спринта.

  Съсредоточете се върху седмицата, а не върху деня

  Като се съсредоточавате твърде много върху представянето си в определен ден, лесно можете да започнете да се чувствате претоварени или да работите до вечерта, за да изпълните необходимите задачи. Като направите крачка назад и разгледате цялата седмица като цяло, можете да използвате остатъка от нея, за да компенсирате пропуските в представянето на конкретната дата.

  Първо се заемете с трудните проекти

  Когато първо изпълнявате най-лесните задачи, може да получите фалшиво усещане за напредък. На всичкото отгоре е по-вероятно в крайна сметка да отложите най-трудните задачи и да пропуснете крайния срок. Експертите от Северозападния университет препоръчват първо да се справите с най-трудните задачи. Тази стратегия може да ви направи по-продуктивни и да намали стреса в дългосрочен план. Освен това другите ви задачи ще изглеждат много по-лесни, след като приключите с най-трудните.

  Изпълнявайте задачите по приоритетен ред

  В зависимост от личните ви предпочитания може да пожелаете да започнете с по-малка задача в началото на работния ден и след това да се заемете с по-голяма, след като сте загряли психически. Други предпочитат да се справят с тежките задачи в началото, за да могат да изкарат остатъка от деня. Независимо от това кой вариант ще изберете, приоритизирането на определени задачи ще ви помогне да свършите повече работа за по-малко време.

  5. Проследявай си времето

  Ако искате да овладеете управлението на времето, от съществено значение е да проследявате времето си. Това не само ви помага да издавате точни фактури на клиентите, но и ви дава представа как прекарвате часовете си.

  Например, може да ви се струва, че работите постоянно като фрийлансър и имате буквално нулево време за почивка. Ако обаче започнете да проследявате времето си точно, може да установите, че има пропилени часове в деня. Като ги впрегнете в работа, можете да печелите повече, да спазвате сроковете по-бързо и да си върнете повече свободно време, на което да се наслаждавате подобаващо.

  Разбира се, в процеса на практика ще откриете идеалните методи за вас. Тези препоръки са само за насочване на вниманието, така че да извлечете полза от гъвкавия график, а не да се получи обратният ефект.

  Вижте Още

  Как да си направим перфектното фрийланс портфолио

  Независимо дали си опитен професионалист, или тепърва започваш кариерата си, добре доброто портфолио показва твоите…

  Ролята на слогана – твоят бизнес подпис

  Добрият слоган не е важен рекламен инструмент само за най-големите имена в корпоративния свят. Ако…

  5 мита за фрийланс практиката

  Да си фрийлансър е голяма отговорност и благодат в същото време. Ето обаче пет мита…

  Отзиви

  Боряна Момчилова

  Главен редактор на „Животворна“ Управител на дигитална агенция „ДУМАМ”

  Работя с Деница от около 6 месеца. Още в началото тя ме спечели със своя професионализъм,
  точност и коректност при изпълнението на задачите си като копирайтър. Текстовете, които
  създава, са лесни за четене, актуални и привличащи интереса на аудиторията. Към момента
  нейни статии са сред най-четените в сайта „Животворна“.

  Освен това Деница създава постове за Facebook и Instagram за наши клиенти, които се
  отличават с интригуващ стил и отговарят на всички маркетинг изисквания.

  Качествата, които много ценя в Деница, са: отговорността при поет ангажимент, детайлното
  изпипване на всеки текст, умението бързо да се учи и адаптира, спазването на крайни срокове
  и ентусиазмът за работа.

  Деница е професионалист, на когото спокойно възлагам задачи, които да бъдат успешно
  изпълнени от начало до край, без нужда от моята намеса.

  Симеон Беневреков

  Forthweb Studio

  Съвместната ни работата с Деница беше изключително полезна. Проектът беше разработка
  на социална E-learning платформа и Дени определено успя да разработи подходящо
  съдържание, което да представи концепцията на платформата по максимално семпъл и
  същевременно завладяващ начин.

  Виктор Хаддад

  Ascent Development

  Дени е изключителен професионалист. Тя вниква много бързо в работния процес и лесно
  достига желания резултат.

  Лилия Манолва

  Хюман дизайн специалист

  Разпознах Дени като точния за себе си човек още от първата ни лична среща! Освен, че
  работата ѝ дава резултати (което безспорно е най-важното), се радвам на нейния
  индивидуален подход, отношение, високо ниво на организираност и внимание към детайла.